Parohia Ortodoxă Cetatea Fetei, Florești, derulează numeroase proiecte adresate tuturor grupelor de vârstă și interes. Alături de activitățile Școlii parohiale „Mitropolitul Bartolomeu”, Serile duhovnicești „Bucuriile credinței”, campania de întrajutorare „Dar din inimă” , Festivalul ecumenic de Crăciun, tabere de vară pentru copii și adolescenți sau pelerinaje pentru adulți, a fost inițiat și proiectul „Trepte spre devenire”- Dialoguri pentru tineri.
Inițiat și coordonat de Pr. Decebal Gorea, acesta este destinat adolescenților și tinerilor cu vârsta cuprinsă între 16 și 23 de ani. În cadrul întâlnirilor, diverși invitați (preoți, psihologi, medici, avocați) vor vorbi despre teme precum: adicțiile, vinovăția, frica de eșec, atitudinea, managementul timpului, dragostea, bullyingul și multe altele. Se dorește a fi un dialog prin intermediul căruia tinerii să identifice posibile soluții la problemele pe care le întâlnesc în procesul lor de maturizare. Opiniile avizate ale specialiștilor, precum și formatul întâlnirilor reprezintă argumente în favoarea unor activități de susținere și promovare a unei atitudini pozitive față de viață, de creștere a stimei de sine și de conștientizare a existenței unor mijloace de rezolvare a dificultăților cu care se confruntă.
Proiectul a debutat sâmbătă, 20 aprilie 2024, invitata primei seri, din cadrul suitei de întâlniri, fiind doamna Bianca Matei, președintele Asociației „Moving mountains”, psihotraumatolog, consilier adicții, psihoterapeut sistemic de familie, asistent social și trainer.
Prin intermediul activităților în perechi, tinerii au avut ocazia să se cunoască, creând un spațiu al siguranței pentru a stimula dorința schimbului de idei. La finalul întâlnirii s-a derulat o sesiune de întrebări și răspunsuri, fiecare participant având ocazia să adreseze o întrebare din sfera sa de interes la care să primească răspunsuri sau îndrumări. Au petrecut o seară minunată alături de invitata care i-a ajutat să înțeleagă importanța sincerității într-un dialog și a conștientizării rănilor pe care le purtăm în suflet, precum și felul în care ar trebui să le gestionăm. De asemenea, au discutat despre limbajele iubirii și modul în care ar trebui trăit acest sentiment minunat la vârsta adolescenței.
Cuprinși de entuziasmul acestei prime întâlniri, tinerii așteaptă cu interes următoarele seri de cunoaștere și autocunoaștere, ghidați de specialiști dornici să îi îndrume.